De most, kéremalásan, eljött a pillanat, amikor végre értelmét látom a periodusos rendszerrel folytatott heroikus küzdelmemnek: Mengyelejev nyomdokaiba lépve valamiféle áttekinthető táblázatba foglaltam vizsgálódásaim egyik fő tárgyát.
Persze ugye, nem a kémiai elemeket, hanem e blog fő tárgyát, a sört.
Ott van ugye a pilsner.
Ez egy lager (ugyanis alsó erjesztésű), azon belülis pale lager (mert szűrt, világos).
Sokadik vagyok a sorban, aki ezt megteszi, sőt Michael Jackson (nem, nem a széjjelplasztikázott-kifehérített lúzerré avanzsált egykori pop ikon, hanem a pár hónapja elhunyt sör guru) Sör Világkalauza megkerülhetetlen a témában, amiért mégis megteszem, az a könnyebb áttekinthetőség iránt vágy, hiszen az alapanyag / erjesztési mód / területi elhelyezkedés / készítési mód / ízvilág / alkoholfok / stb. alapján készített részletes táblázatok nem feltétlenül segítik az eligazodást egy nem szakmabeli érdeklődő számára.
Vegyünk pár példát:
Ott van ugye a pilsner. Ez egy lager (ugyanis alsó erjesztésű), azon belülis pale lager (mert szűrt, világos). A rendszertani megközelítés - bár megalapozott - ebben az esetben nem segíti a tájékozódni vágyó ivócimborákat, mert mivel világszerte ilyen típusú sörből adják el a legtöbbet, sokan a lagertől független, önálló világos sör kategóriaként tekintenek rá.
Az ale-ek kategorizálása még bonyolultabb, csak a brit régióban olyan - egymást sokszor átfedő - szegmensek vannak, melyek tradíciókon alapulnak, vagy a gyártók marketingképezete generálta némi versenyelőny érdekében, így az átláthatóságot erősen megnehezítik.
Az én megközelítésem így fest:

Később ez módosulhat (fog is), hiszen nem szerepeltettem benne külön kategóriaként pl. a manapság népszerű jégsöröket, valamint nem tértem ki a hibridekre (pl. tequilás sör) és az egzotikus alapanyagból készült (rizs, kukorica, stb.) sörökre.
Táblázatos formában ugyanez:
Lager (Alsó erjesztésű sörök) |
Pilsner | A klasszikus pilzeni világos sör, világszerte ebből adják el a legtöbbet. (Pilsner Urquell) |
Münchener | A másik klasszikus, nem olyan keserű mint a pilzeni. (Hofbräu Original) | |
Dunkel | Pörkölt malátával készített lager. (Warsteiner Premium Dunkel) | |
Bock | Még robosztusabb, sötétebb, erős lager. (Einbecker Ur-Bock Dunkel) | |
Schwarzbier | Fekete lager. (Krušovice Cerne) | |
Märzen | Az Oktoberfest malátás (s)lágere. (Paulaner Oktoberfest-Märzen) | |
Vienna | Édeskés, borostyánszínű lager. (Samuel Adams Boston Lager) | |
Kellerbier | Erős, hagyományos, telt ízű sör. (Mönchsambacher Lager) | |
Ale (Felső erjesztésű sörök) |
Bitter | Klasszikus száraz, világos ale. (Charles Wells Bombardier) |
Brown ale | Barna ale. (Newcastle Brown Ale) | |
Porter | Csaknem fekete, száraz sör. (Fuller's London Porter) | |
Stout | Gazdag ízvilágú fekete sör, angol változata édes, az ír száraz. (Guiness) | |
Pale ale | Világos ale. (Fuller's London Pride) | |
Irish red ale | Ahogy a neve mutatja. (Murphy's Irish Red Beer) | |
Scottish ale | Gazdag aromájú, magas cukortartalmú hagyományos ale. (Black Douglas Ale) | |
Belgian Ale | Erős, szűretlen sörök, jellemzően apátságok készítik. (Leffe brune) | |
Kölsch | Száraz, gyümölcsös, világos sör, kölni eredetű. (Reissdorf Kölsch) | |
Búzasörök | Sok változata ismert, citrommal vagy szörppel ízesítik. (Franziskaner Hefe-Weisse) | |
Lambic (Spontán erjedésű sörök) |
Gueuze | Lambic sörök vegyítésével létrehozott italféleség. (Lindemans Gueuze Cuvée René) |
Fruit | Gyümölcsös ízesítésű Lambic. (Wisconsin Belgian Red) | |
Faro | Hozzáadott cukrot tartalmazó Lambic. (Timmermans Tradition Faro Lambic) | |
Cider | Valójában egyfajta almabornak tekinthető, brit és francia eredetű ital. (Strongbow) | |
Mead | Mézsörként emlegetik, de inkább a borral rokonítható (Kurpiowski Royal Mead) |
És most bontok egy Murphy's-t, a jól végzett munka örömére.
Egészségére, Tanárnő, és bocsánat, hogy a cimorákkal két fa közé helyeztük a kispolákot anno egy ebédszünetben.
Ajánlott linkek:
beeradvocate.com
Jó zene:
Incubus
Utolsó kommentek